Hoe maak je de lekkerste koffie?

Koffie maken lijkt soms hogere wiskunde, maar met een beetje aandacht haal jij het beste uit de koffie en zet jij het allerlekkerste kopje koffie.

 

De lekkerste espresso maak je zo:

Hoeveelheid koffie (dubbele espresso) Doorlooptijd Hoeveelheid (dubbele) espresso
18-19 gram 25-30 seconden 60 ml
De hoeveelheid koffie is belangrijk voor de sterkte van de smaak. Zet een timer en kijk hoe lang de koffie doorloopt. De timer start je op het moment dat je op de startknop drukt of hendel overhaald (net wat jouw machine heeft) en de timer stop je als de machine stopt. De tijd zou dan tussen de 25 en 30 seconden moeten zijn. Veranderen van maalgraad en hoeveelheid koffie doe je in kleine stapjes. Dit voor het beste resultaat.
Gaat het te snel, dus korter dan 25 seconden. Maal dan je koffiebonenbonen fijner. Als je de maalgraad aanpast, gooi dan het eerst volgende kopje koffie weg. In de koffiemolen (ook bij bijv. een Jura) zit nog gemalen koffie met de oude maalgraad.
Gaat het te langzaam, dus langer dan 30 seconden. Maal je bonen grover. Als je de maalgraad aanpast, gooi dan het eerst volgende kopje koffie weg. In de koffiemolen (ook bij bijv. een Jura) zit nog gemalen koffie met de oude maalgraad.
Het bovenstaande geldt ook voor een volautomaat machine, zoals bijv een Jura, Siemens, Philips of Delonghi. Hier moet je ook de maalgraad afstellen om het lekkerste kopje koffie te zetten.
Koffiekopje Melk Houdbaarheid koffiebonen
Het lekkerste is als je kopje voorverwarmd is. Dit kan door ze even om te spoelen met heet water of op te warmen op je koffiemachine. Somminge machines hebben deze functie. De voorkeur gaat uit naar gekoelde volle melk. Dit geeft die lekkere romige smaak in je cappuccino, latte macchiato, flat white, etc. Overigens zijn er vele soorten melk, met elk hun eigen smaak. Probeer ze eens uit en ontdek welke melk jij het lekkerste vindt in je cappuccino of latte macchiato. De koffiebonen zijn een jaar houdbaar in hun originele verpakking, maar hopelijk heb je ze al ruim voor die tijd opgemaakt 😉